Остра размяна на реплики се случи между представителите на ГЕРБ

...
 Остра размяна на реплики се случи между представителите на ГЕРБ
Коментари Харесай

Остър сблъсък на срещата на Мария Габриел с ПП-ДБ! Неочаквано към срещата се присъедини Бойко Борисов

 Остра замяна на реплики се случи сред представителите на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и Политическа партия - Демократична България на срещата на номинираната от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили за министър председател Мария Габриел с втората политическа мощ. По средата на диалога в залата ненадейно влезе водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. " Добър ден! ", поздрави някогашният министър председател, само че не седна до Габриел, а по в края на масата. Идването на Борисов провокира блъсканица, само че след това диалогът продължи.
 
По предварителната спогодба диалозите водеше номинираната за министър председател Мария Габриел, а не Борисов. Той съблюдава това предписание при срещите на Мария Габриел с останалите политически сили - Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ.
 
Делян Добрев зададе въпрос " Тук сме пристигнали да приказваме - ще участвате или няма да участвате в кабинет. Очевидно вие няма да участвате в кабинет? ". След това стартира замяна на обвинявания за недостига от страна на представителите на ГЕРБ, които звучаха и по време на акцията за парламентарния избор.
 
Добрев напомни покупко-продажбите с горивата, от които е била ощетена хазната. " Моят въпрос към вас е - като се стигне до гласоподаване, да вземем за пример на бюджета, имате ли някакво вътрешно решение в обединението да гласувате по един и същи метод. Ще гласувате както ви кажат от " Промяната ", или ще гласувате поотделно? Ще имаме ли 25 гласа за " Уестингхаус " или 7 за и останалите срещу? Ако нямате да участвате в държавно управление - би трябвало да знаем, вашите 64 гласа монолитни ли са или едните са гласове вляво, другите вдясно? ", продължи с внезапния звук към Политическа партия - Демократична България Делян Добрев.
 
Думата взе и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Тя обърна внимание, че " през днешния ден се навършват тъкмо две години, откогато обществените финанси не се ръководят по европейски модел. Такъв модел, съгласно нея, е наложило ръководството на ГЕРБ. " " През юли 2020 година България влезе в чакалнята на еврозоната с помощта на Политическа партия ГЕРБ. Към днешна дата обаче обществените финанси на България са в драматичен тип. Това, което се получи е, че България през днешния ден има рекорден недостиг. България ще има извънредно висок дълг. Българските жители би трябвало да знаят кой ще заплати тази сметка. И един от най-големите опасности, които стоят пред нас е, че Европейска комисия може да започва процедура по свръхдефицит. Състоянието на обществените финанси беше европейско, когато управляваше ГЕРБ ", сподели тя.
 
" Търсим основа за българско проевропейско държавно управление ", обърна се към представителите на Политическа партия - Демократична България Мария Габриел при започване на срещата. Както и пред останалите партии през вчерашния ден, и през днешния ден тя показа своите цели и визии за вероятно ръководство. Габриел препотвърди, че първото нещо, което ще направи министърът на правораздаването в неин кабинет, в случай че се стигне до подобен, ще е да изиска оставката на основния прокурор Иван Гешев заради уронване на престижа на правосъдната власт.
 
" Вярвам, че заставаме един пред различен с ясното схващане за отговорността, която носим пред България. Само с разговор може да се гради доверие сред сътрудници. Предизвикателството в този момент е да водим подобен разговор, който да извърши със наличие думите упоритост, престиж, ангажимент. Съставяне на работещо държавно управление е първата крачка в тази посока и приоритет номер едно. Търсим основа за работещо проевропейско държавно управление с ясни цели за постигането му ", бяха първите думи на Габриел към ПП-ДБ.
 
Тя подчертава и върху значимостта от преодоляване на инфлацията, енергийната сигурност, приемането на България в еврозоната, превъзмогване на двугодишното закъснение по европейските стратегии, сигурността на жителите - битка с битовата престъпност, войната по пътищата, рационализация на армията и други
 
" Знаете, че приемането в еврозоната зависи от датата на приемане на бюджета и неговия недостиг ", добави Мария Габриел. Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков благодари за поканата. Ние сме осведомени с 10-те точки. Целта на нашата среща е по някои от точките да влезем в по-голям подробност, уточни той.
 
След това даде думата на ръководителя на ДСБ Атанас Атанасов. " Има искане за един милион снаряди, с които държавното управление ни разполага, само че президентът е отказал на Украйна. Какво мислите по въпроса? Защото би трябвало да изпълняваме съюзническите ни отговорности. Министерски съвет дава отговор за сигурността и публичния ред в страната, само че законът споделя, че ръководителите на всички служби се назначават от президента и това не дава опция да изпълнителната власт да извършва своите пълномощия. Как се отнасяте към тези законопроекти ", попита ген. Атанасов Мария Габриел.
 
" Когато приказваме за Украйна и взаимност към нея, би трябвало да покажем цялостна поддръжка. Когато споделяме, че желаеме проевропейско държавно управление споделяме, че желаеме да участваме в общата позиция. Има решение на Народното събрание. За да може да се отговори уместно на тях, държавното управление би трябвало да е с ясно изявена. За законопроектите - би трябвало да ги прочета. Обичам да чета. Решенията не се взимат от един човек. Каквито и законопроекти да има, в случай че служебното държавно управление продължи да работи, знаете какъв е сюжетът ", отговори тя.
 
Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС в Народно събрание Десислава Атанасова сподели, че не е ясно дали има такова съответно искане от Украйна към България и сподели, че България не разполага с такива снаряди, а разполага единствено със 152-милиметрови. " Следва да пожелаваме първо информация. Това ще го създадем в Комисията по защита. Знаем, че една от точките ще бъде чуване на министъра на защитата. Съвсем скоро ще имаме цялостната информация ", добави Атанасова.
 
Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов повдигна тематиката за правосъдната промяна. " Хората виждат безнаказано безвластие и нагла корупция. Това ерозира доверието им в институциите и на това изискуем политическата рецесия ", сподели той. Иванов изясни, че не може да се приказва за правосъдна промяна без да се направи конституционна промяна.
 
" Вие сте извънредно тънък ценител на правосъдната промяна, на всички тематики, свързани с нея ", отговори му Габриел. " Дори и да не приказваме за поддръжка за първия мандат, ние ще дадем поддръжка за конституционна промяна ", разясни Десислава Атанасова. " Но по-важният въпрос бил какъв брой ще е животът на 49-то Народно събрание, защото има риск той да не стигне за измененията ", означи тя.
 
Съпредседателят на Политическа партия Асен Василев се обърна към Мария Габриел с думите: " В България дълги години е провеждана политика от латиноамерикански вид. Средствата са отивали при дребен брой компании поради това неравенствата в страната са нарастнали. Ние приложихме европейския модел средствата да отиват при всички компании. Въпросът ми е политически. Латиноамериканската или европейската политика е по-близка до вас? "
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР